Adakah anda sering mengalami keletihan? Rasa tertekan? Kebimbangan? Tidak dapat tidur? Mencuba untuk hamil? Sembelit? Penglihatan rabun? Keguguran rambut dan beruban? Adakah kulit anda kehilangan kolagen?

Bunga Telang dikatakan dapat membantu masalah-masalah yang dinyatakan di atas. 

Dalam bahasa saintifik, Bunga Telang dikenali sebagai Clitoria ternatea, adalah tergolong dalam keluarga polong-polongan atau Fabacea ini merupakan ramuan herba luar biasa yang tumbuh melata di kawasan beriklim khatulistiwa. 

Digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional Cina dan Ayurveda, Bunga Telang telah dijadikan ramuan dalam menguatkan ingatan, meningkatkan fungsi otak, anti tekanan serta ejen penenang untuk berabad lamanya. 

Dikenali dengan warna biru-indigo yang menyerlah, Bunga Telang juga digunakan sebagai salah satu bahan dalam masakan, memberi warna kepada manisan atau membuat air teh berwarna menarik. 

Bunga yang pohonnya tumbuh menjalar dan memanjat ini penuh dengan khasiat kesihatan; kaya dengan anti-oksidan, flavonoid dan peptida serta menunjukkan hasil memberangsangkan dalam kajian klinikal terhadap haiwan yang berhadapan dengan pelbagai keadaan kesihatan. 

Banyak produk kecantikan di pasaran ketika ini juga menggunakan Bunga Telang kerana kesan flavanoid dan quercetin ke atas kulit dan rambut. 

Mari kita lihat manfaat Bunga Telang berdasarkan khasiat yang terdapat di dalamnya:

1. Meningkatkan penglihatan
Bunga Telang mengandungi antioksida yang dipanggil proanthocyanidin, yang meningkatkan aliran darah ke kapilari mata, mujarab dalam rawatan glaukoma, penglihatan kabur, kerosakan retina atau keletihan mata.

2. Melebatkan rambut
Kaya dengan bioflavonoid, Bunga Telang dapat melebatkan rambut dan mengurangkan uban.

3. Merawat kulit kusam
Agen antioksida dalam Bunga Telang menggalakkan pengeluaran kolagen dan proses sintesis elastin, di mana ia dapat mengembalikan keremajaan kulit dan mengurangkan kedutan serta tanda penuaan.

4. Untuk tenaga batin
Bunga Telang digunakan secara meluas untuk meningkatkan tenaga batin (afrodisiak) dalam kalangan wanita dan digunakan bagi merawat masalah datang bulan dan keputihan. 

5. Antioksida
Flavonoid, antisianin dan kandungan fenolik dan Bunga Telang dapat mengaktifkan aktiviti antioksida, di mana ia mengurangkan tekanan oksidatif akibat penyakit dan bahan penuaan yang radikal. 

6. Nootropik
Bunga Telang terbukti dapat meningkatkan fungsi kognitif dan fungsi otak. 

7. Diuretik
Bunga Telang menggalakkan proses membuang air di mana ia dapat mengurangkan tekanan darah rendah. 

8. Analgesik
Bunga Telang merupakan sebatian tradisional yang digunakan sebagai ubat tahan sakit bagi mengurangkan kesakitan dan pembengkakan. 

9. Penenang
Bunga Telang dapat menenangkan badan, mengurangkan tekanan dan kebimbangan. 

10. Anti radang
Warna biru-indigo dalam Bunga Telang kaya flavonoid yang boleh didapati daripada banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Merupakan antioksida dan anti radang yang dapat memberi manfaat kepada sistem imunisasi badan. 

11. Anti asmatik
Digunakan bagi merawat demam selesema, batuk dan asma, di mana ia mengurangkan keradangan pada organ pernafasan. 

12. Anti kemurungan dan tekanan
Penggunaan dos yang tinggi, memungkinkan adaptogenik – membantu badan menangani tekanan. 

13. Anti diabetik
Bunga Telang terbukti dalam mengawal pengambilan glukosa secara berlebihan akibat diet tidak sempurna. 

14. Anti HIV
Bunga Telang merupakan salah satu herba yang mengandungi siklotida, yang telah menunjukkan kesan anti HIV dalam beberapa kajian klinikal. 

15. Anti kanser dan anti tumor
Siklotida dalam Bunga Telang juga dapat menghapuskan sel kanser dengan merosakkan permukaan membran sel tersebut.  

16. Anti mikrob
Dalam beberapa kajian di India, Bunga Telang menunjukkan kesan anti mikrob yang signifikan ke atas bakteria Stafilokokus Aureus. 

17. Anti sawan
Bunga Telang terbukti dalam mengurangkan kekejangan dan tekanan kepada badan akibat sawan.

18. Anti piretik
Mengurangkan demam dengan memastikan kelancaran saluran darah di bahagian bawah kulit, di mana oksigen dapat menurunkan suhu dalam darah dengan mudah. 

Bunga Telang sebagai ramuan masakan

Di Asia Tenggara, Bunga Telang digunakan sebagai pewarna makanan semulajadi. Dalam masakan tradisional Thai, Bunga Telang dikisar dan diperah bagi mendapatkan pewarna biru yang kemudiannya dicampur bersama santan kelapa dan ramuan lain bagi mendapatkan warna biru dan ungu semulajadi dalam manisan mereka. ‘Nam dok anchan’ merupakan minuman sirap berwarna biru-indigo yang menjadi minuman popular, diperbuat menggunakan Bunga Telang, madu dan air gula. 

Masakan Thai dan Myanmar juga menggunakan Bunga Telang yang dicelup ke dalam tepung dan digoreng sepertimana hidangan Tempura oleh masyarakat Jepun.

Minuman teh pula dihasilkan menggunakan Bunga Telang, serai yang dikeringkan dan akan bertukar warna bergantung kepada ramuan, contohnya jika lemon atau limau diperah kedalamnya, ia akan bertukar warna ungu. 

Di Filipina, Bunga Telang dijadikan ulam-ulaman dimakan bersama nasi dan lauk-pauk yang lain.

Dalam masakan Melayu dan peranakan Baba Nyonya, pati Bunga Telang digunakan bagi memberi warna biru kepada beras pulut untuk Kuih Pulut Talam, Seri Muka dan Kuih ‘Nyonya Chang’. 

Manakala bagi masyarakat Melayu Kelantan dan Pantai Timur Semenanjung Malaysia, mereka menambah beberapa kuntum Bunga Telang ketika menanak nasi bagi memberi warna kebiruan pada Nasi Kerabu. 

Inovasi Bunga Telang di Sambal & Style

Melihatkan kepada manfaat yang terdapat pada Bunga Telang, kami di Sambal & Style telah menjadikannya sebagai antara bahan utama dalam penyediaan makanan dan minuman di kafe kami. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sambal & Style (@sambalstylesleep) on

Bunga Telang yang ditanam sendiri secara organik di laman belakang kafe kami ini dipetik, dikering, dikisar dan diperah untuk dijadikan pelbagai minuman penghilang dahaga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sambal & Style (@sambalstylesleep) on

Antara minuman berasaskan Bunga Telang menjadi perhatian para pelanggan kami adalah Teh Bunga Telang, Telang dengan Herba dan Telang Mojito. Selain itu, Air Bunga Telang juga dicampur dengan pelbagai pilihan buah-buahan lain seperti laici, longan, limau nipis, limau kasturi, nenas, nangka, kelapa laut dan asam boi. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sambal & Style (@sambalstylesleep) on

Bagi anda yang menggemari minuman bersoda, Fizz Telang with Herbs enak diminum ketika cuaca panas bagi menghilangkan rasa dahaga serta-merta. 

Selain daripada minuman yang dinyatakan di atas, kami juga sentiasa melakukan eksperimen bagi menghasilkan produk lain berasaskan Bunga Telang. Mungkin selepas ini, para pelanggan kami dapat menikmati latte dan Teh Boba Telang? 

Suhaimi Sulaiman menggemari Teh Bunga Telang

Idea Bunga Telang di Sambal & Style adalah dicetuskan oleh pengasasnya, Suhaimi Sulaiman yang berasakan Bunga Telang ini dapat memberi satu kelainan dan ‘excitement’ kepada para pelanggan kami. 

Ternyata percaturan Suhaimi membuahkan hasil apabila minuman Bunga Telang menjadi pilihan utama para pelanggan baru dan rakan-rakan kami yang telah menjadi pelanggan setia. 

Saban kali menjelang hujung minggu, Suhaimi sentiasa tidak sabar untuk kembali ke Melaka dari Kuala Lumpur bagi menikmati Teh Bunga Telang. 

“Saya tak sabar balik Melaka, sebab dapat minum Teh Bunga Telang! Maklumlah kerja di Kuala Lumpur penuh dengan cabaran dan tekanan; apabila minum Teh Bunga Telang, terus hilang rasa letih serta amat menenangkan! Barulah seronok nak berhujung minggu,” kata Suhaimi. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sambal & Style (@sambalstylesleep) on

Sebenarnya, tidak sukar untuk menghasilkan Teh Bunga Telang, berikut kami kongsikan cara-caranya:

 • Rendam 10 kuntum Bunga Telang (dipetik segar mahupun yang telah dikeringkan) dalam sebuah teko air panas, biarkan selama 15 minit. 
 • Apabila warna biru pada bunga telah larut sepenuhnya, tapis kuntum bunga tersebut. Akan kelihatan air berwarna biru-indigo yang sangat menarik. 
 • Teh Bunga Telang selalunya dicampur bersama serai, dimana ia direndam bersama kuntuman bungan bagi memberi keenakan pada rasanya. 
 • Teh ini juga boleh dinikmati bersama perahan limau bagi menghasilkan rasa masam dan manis serta menukar warnanya kepada ungu gelap. 

Jika anda rasa seperti renyah dan sukar bagi mendapatkan Bunga Telang, usah risau, datang sahaja berkunjung ke kafe kami bagi menikmati keenakan dan khasiat minuman Bunga Telang. Pastinya, kami akan sediakannya secara istimewa untuk anda!

Rujukan:

 1. Rai KS, et al. Clitoria ternatea (Linn) root extract treatment during growth spurt period enhances learning and memory in rats. Indian J Physiol Pharmacol. (2001)
 2. Taranalli AD, Cheeramkuzhy TC. Influence of clitoria ternatea extracts on memory and central cholinergic activity in rats. PharmBiol. (2000)
 3. Rai KS, et al. Clitoria ternatea root extract enhances acetylcholine content in rat hippocampus. Fitoterapia. (2002)
 4. Jain NN, et al. Clitoria ternatea and the CNS. Pharmacol Biochem Behav. (2003)
 5. Adisakwattana S, et al. In vitro inhibitory effects of plant-based foods and their combinations on intestinal glucosidase and pancreatic-amylase. BMC Complement Altern Med. (2012)
 6. Solanki YB, Jain SM. Antihyperlipidemic activity of Clitoria ternatea and Vigna mungo in rats. Pharm Biol. (2010)
 7. Evaluation of antipyretic potential of Clitoria ternatea. L. Boominathana, Subhash C.Mandala
 8. Taur DJ, Patil RY. Evaluation of antiasthmatic activity of Clitoria ternatea L. roots. J Ethnopharmacol. (2011)
 9. Taranalli AD, Cheeramkuzhy TC. Influence of clitoria ternatea extracts on memory and central cholinergic activity in rats. Pharm Biol. (2000)
 10. Piala JJ, Madisso H, Rubin B. Diuretic activity of roots of Clitoria ternatea L. in dogs. Experientia. (1962)